Tuesday, 7 August 2012

Sananen epäsuorasta tv-tuotannosta

Epäsuora tv-tuotanto tarkoittaa sitä, että ohjelmaa ei tehdä suorassa lähetyksessä vaan se kuvataan ja editoidaan etukäteen. Itse pääsin kokeilemaan epäsuoraa tv-tuotantoa heti ensimmäisenä assembly-päivänä. Tehtävänä oli kierrellä eri puolilla areenaa ja kuvata tiloja sekä kertoa missä milloinkin mennään. Eli niin sanottu "behind the scene"-ohjelma.

Kuvaukset
Uskollinen kuvaajani Tatu
Kuvaajana toimi Tatu, jolla on kokemusta näistä touhuista paljon pidemmältä ajalta. Lähdimme kiertelemään pitkin areenaa ja pysähdyimme kuvaamassa mm. netcrew:n tiloissa, cateringissä, SaliAV:n tiloissa jne. Kaikissa paikoissa kaava oli sama: menimme tilaan ja etsimme paikan jossa valaistus ja kuvakulma on sopiva. Sitten mietittiin nopeasti mitä tilasta ja siellä mahdollisesti olevasta porukasta kerrotaan.Ja lopuksi vain filmi pyörimään. Välillä oli kyllä vaikeaa, kun sekoilin sanoissa ja unohdin mitä piti sanoa. Miten niin lyhyet "vuorosanat" voikin olla niin vaikeita? Jokuset naurut saatiin filmillekin, kun ei lähtenyt homma ihan niin kuin piti. Ongelmakohtia oli lähinnä se, että onko valoa tarpeeksi tai sopiiko tilaan mitenkään järkevästi kuvaamaan. Mutta muuten aika helppo homma, kun voi ottaa aina kohtauksen uusiksi.

Editointi
Kun kaikki paikat oli kuvattu, toimme nauhat editoitavaksi. Editoija ensin siirsi kaikki pätkät koneelleen ja sitä odotellessa minä kerroin mitä olimme kuvanneet ja miksi sekä mikä tulisi olla lopputuotoksen kokonaiskesto. Näin editoija tietää mihin kiinnittää huomiota editoitaessa. Seurasin alussa jonkun tovin editoijan työtä ja vastailin kysymyksiin joita vastaan tuli. Jossain vaiheessa meidän editti sai kiinni juonesta ja hoiti homman kunniakkaasti loppuun.. vaikka jouduimmekin ottamaan yhden otoksen uusiksi ja toimme kuvamateriaalin studioon juuri kun editti oli lähtemässä kotiin ;)

Lähetykseen ajaminen, insertti
Kuvaamamme materiaali näytettiin Assembly 2012 alkaa-ohjelmassa. Olimme aluksi studiossa ja teimme live-ohjelmaa. Sovitussa välissä ohjaamo piti huolen että tämä nauhoitus laitetaan pyörimään kesken ohjelman. Tällaista pätkää kutsutaan insertiksi. Se antoi meille aikaa live-ohjelmassa. Kerkesimme hengähtää ja selvittää erinäisiä ongelmia studiossa.

Yhteenveto
Kivaa oli inserttienkin teko. Oli suht paljon aikaa ja kohtaukset pystyi ottamaan uusiksi, niin halutessaan. Mutta ei tää myöskään ihan yhtä jännittävää ollut, kuin olla suorassa lähetyksessä. 


- Outi

No comments:

Post a Comment