Friday, 2 August 2013

Assembly tänään!

Torstaina aloitimme taas tekemään AssemblyTV:tä. Itse osallistuin jo ensimmäiseen ohjelmaan. Ja koska minäkin olen ihan aloittelijajuontajana ja muutenkin näissä telkkuhommissa, niin päätin hiukan valoittaa ensimmäisten päivien kokemuksiani teille.

Yleisiä juttuja
AssemblyTV:tä tehdään täysin vapaaehtoisten voimin. Suurin osa meistä on harrastelijoita, jotka tekevät telkkua vain kerran vuodessa tai ovat alan opiskelijoita. Lisäksi jokunen ammattilainen. Tämä harrastuneisuus näkyy yleensä ohjelmissa, niin hyvässä kuin pahassa. Lähes kaikki tekevät tätä hommaa päivätyönsä ulkopuolella ja moni käyttää esimerkiksi kesälomaansa Assemblyjen järjestämiseen. Haluankin kiittää kaikkia järjestäjien ystäviä, puolisoita ja sukulaisia siitä, että jaksatte kannustaa tekijöitämme vuodesta toiseen! Tätä ohjelmaa tehdään pääosin rakkaudesta lajiin - tämä on ihan hemmetin kivaa!

Laitteistoja saadaan lainaan mm. Metropolialta ja vuokrataan Broadway Finlandilta sekä Suomen Videoviestinnältä. 

Toimitus valmistautuu samalla kun Netcrew tuo IP-puhelinta paikalle


Käsikirjoitus
Ihan aluksi pitää suunnitella millaista ohjelmaa tehdään. Oman ohjelmani, eli Assembly tänään!, tapauksessa digikim teki jonkinlaisen käsikirjoituksen ohjelmalle ja minä, thoron ja Wolde kommentoitiin ja heiteltiin ideoita. Sisältöä alettiin ideoimaan pari kuukautta ennen tapahtumaa ja suurin osa keskustelusta käytiin irkitse.


Ajolista
Ajolista on ohjelman runko - suunnitelma siitä, mitä ohjelman aikana tapahtuu. Ohjelma sisältää useamman tapahtuman, kuten esimerkiksi torstaina yhteensä 65 eri kohtaa. Kukin kohdista oli minuutista kymmeneen. Jokaiseen kohtaan on kirjattu missä kohtaus kuvataan vai tuleeko se kuvanauhalta (ns. insertti) sekä äänilähde, mitä kohtauksessa tapahtuu, kauanko se kestää ja mahdolliset TG-tekstit, eli kuvaruudussa näkyvät haastattelijoiden nimet tai muu vastaava tieto.

Ajolista on yksi tärkeimmistä asioista kun tehdään livelähetystä. Juontajat tietävät mitä seuraavaksi tehdään, kameramiehet ja -naiset tietävät missä vaiheessa kuka kuvaa ja mitä, ohjaaja tietää mitä on tulossa ja pystyy ennakoimaan miten leikataan. Koska yhtä ohjelmaa tehdään monen tiimin voimin, se kertoo myös jokaiselle tiimille, että miten pitkät tauot heillä on ja milloin taas jatketaan.

Ajolista torstain Assembly tänään! ohjelmasta
Tekniikan valmistelu
Otan taas esimerkiksi Assembly Tänään! -lähetyksen. Meillä oli useampi kuvauspaikka (Areenan edessä ulkona, kodinkone-alueella eli A0:ssa, liven toimituksen edessä eli C0:ssa, pitkin 1. kerroksen käytävää, Oldskool-alueella ja nukkuma-alueilla jne. Teimme tätä kolmessa porukassa. Kim ja thoron liikkuivat ns. lentävinä reporttereina kun taas minä ja Wolde olimme C0:ssa. Kimin kohtaukset kuvattiin lähinnä Steadi-kameralla, joka vaati omat linkkinsä ympäri Areenaa. Thoronia kuvattiin useimmiten netin yli toimivalla kameralla. Tämän takia Netcrew joutui ripottelemaan parit ethernet-piuhat sinne tänne, jotta saimme kameroille varmasti toimivat yhteydet.

Wolden kanssa kameroiden yhteydet ei olleet ongelma, koska olimme kiinteästi ohjaamon vieressä. Meidän ongelmamme liittyivät lähinnä valaistuksen saamiseen ja siihen että saatiin minun läppäri kytkettyä ohjaamoon yhdeksi kuvanlähteeksi.

Viestintä
Yksi yksinäinen radio
Viime vuonna olin digikimin juontajaparina ja Kim huolehti aina milloin puhutaan ja millon lopetetaan. Samoin viime vuonna yksin salissa ollessani minulla oli mukana studio-ohjaajana Clara ja hän viittoili tai huusi kauanko minulla on vielä aikaa haastatella. Käsiliikkeitä en tosin nähnyt, koska tarvitsemamme valo sokaisi minua. Tämä aiheutti aika monta ylimääräistä "okei" sanaa, kun samalla yritin silmilläni nähdä mitä Clara minulle viittoo. En muuten nähnyt. Onneksi siirryimme sitten huutoviestintään. Se toimi oikein hyvin, ei ilmeisesti kuulunut edes lähetyksen. Voin sanoa että on suht' vaikeaa tietää montako minuuttia (tai sekunttia) on puhunut, ilman että joku kertoo sen.

Tänä vuonna sain käyttööni pienen radion, josta minulle tulee korvaan nappi. Ideana on siis että kuulen ohjaajan ja kuvaussihteerin ja he voivat kertoa missä mennään ja mitä he toivovat minun tekevän. Näissä on se ikävä piirre, että ne toimivat rajoitetulla alueella. Torstaina tämä systeemi toimikin hyvin, kun kuulin kuvaussihteerimme Tiinan äänen korvaani ja hän kertoi kuinka kauan voidaan vielä jatkaa. Perjantaina meillä oli enemmän hankaluuksia. Kuulin vain Retun äänen, en lainkaan kuvaussihteeriämme. Pitkin lähetystä kävin välillä ohjaamon puolella kyselemässä ohjeita ja äänipoikien luona tutkimassa ko. ongelmaa. Onneksi kameramiehemme toimivat apunamme ja antoivat käsimerkkejä sen mukaan mitä ohjeita he sai kuulokkeisiinsa.

Pahimmat hetket olivat ne, kun aloin kuulla oman ääneni tuplana. Se tuntuu aika vinkeälle ja haittaa keskittymistä. Saatoin vaikuttaa suht' hitaalta, koska kun kuulee oman äänensä hiukan jälkijunassa, niin sitä jotenkin alkaa miettiä, että joko mä lopetin puhumisen? On vaikea puhua itsensä päälle. Jälkikäteen ongelman syyksi paljastui ilmeisesti se, että mun kuuloke oli kytketty hiukan väärin. Radioissa on kaksi ulostuloa, oikealle korvalle oma ja vasemmalle oma. Mulla oli kuuloke oikeassa korvassa, mutta sinne tuli vasemman korvan kanavaan tarkoitettua tavaraa. No, huomenna tarkistetaan ennen lähetystä tämäkin.

Kun joku kamera ei toimi, tai vastaava ongelma
Viime vuonna varsinkin tuli todistettua tilanteita kun olin itse kameramiehen ja valomiehen kanssa jossain keskellä areenaa ja Kim toisen poppoon kanssa jossain 1. kerroksessa. Kuten aiemmin mainittu, minulla ei ollut itselläni radiovastaanotinta lainkaan vaan Clara viittoi ohjeita. Sen lisäksi jostain syystä radioyhteys pätki jonkun verran. Emme siis aina voineet olla varmoja kuvataanko meitä vai Kimiä. Olimme siis käytännössä kokoajan valmiudessa. Kimillä pätki taas ilmeisesti kameran yhteys, joten Retu ohjasi kamerat kuvaamaan minua ehkä hivenen eri tahdissa kuin oli suunniteltu. No, kaikesta selvittiin, mutta voin sanoa että toimiva radioyhteys pelastaa paljon tilanteissa, kun joku muu juttu ei toimi.

Tilannekuva tiistailta
Sellaiset 2 päivää takana. Kiitos kaikille katsojille ja blogin lukijoille!

- Outi

No comments:

Post a Comment